Årets Lantbruksjournalist är Malin Eborn

Malin Eborn har arbetat som lantbruksjournalist i 20 år och har växtodling och ekonomi som sina specialområden. På tisdagskvällen mottog hon utmärkelsen Årets Lantbruksjournalist på Föreningen Skogs- och Lantbruksjournalisters (FSLJ) årsmöte. 

– Jag känner mig väldigt stolt och hedrad över utmärkelsen och den fina motiveringen. Jag vill också passa på att tacka alla som genom åren gett mig förtroendet att få berätta deras historier, säger Malin Eborn.

Malin Eborn är anställd av LRF Media och skriver framförallt för tidningen Lantmannen men också i ATL. Hennes specialområde är växtodling och ekonomi och hon delar gärna med sig av sina erfarenheter till kollegor. 

– Malin är en otroligt skicklig lantbruksjournalist som levererar gång på gång efter många år i branschen fortfarande hittar nya vinklar och reportage att skriva om. Hon har under årets lopp skapat ett stort förtroende från landets lantbrukare. Dessutom delar hon frikostigt med sig av sin kunskap till sina kollegor, vilket är otroligt viktigt för att fler ska brinna för lantbruksjournalistiken och för att vi inte ska tappa kunskap i branschen, säger Melissa Dahlqvist som är ordförande i FSLJ.

En viktig del av tidningen Lantmannen består av reportage hos lantbrukare som på djupet berättar om sina erfarenheter när det gäller teknik, växtodling, djurhållning, ekonomi och företagsledning. 

– Just det här, att alla fortsätter att dela med sig av sina erfarenheter, bra och dåliga, gör att branschen kan utvecklas och hitta nya lösningar snabbare vilket inte minst är viktigt idag när utmaningarna på många sätt är stora, säger Malin Eborn.

Årets Lantbruksjournalist har delats ut av FSLJ sedan 2021 för att lyfta fram vikten av en kvalificerad bevakning av de gröna näringarna. Föreningen har som syfte att främja samhörigheten mellan medlemmarna, verka för fackutbildning, att förbättra pressens i allmänhet och lantbruksjournalistikens i synnerhet, arbetsmöjligheter, att verka för nordiskt och internationellt journalistiskt samarbete, samt att främja kontakten mellan de gröna näringarna och pressen. Föreningen förvaltar även Ivar Petersons stipendiefond som varje år beviljar medel till fortbildning inom publicistisk verksamhet i de gröna näringarna.

Här är hela motiveringen till Årets Lantbruksjournalist 2024:
 “En skicklig och vass kritisk granskande lantbruksjournalist. Erkänd i branschen för sin kunskap, nyfikenhet och förmåga att sätta pränt på branschens mest aktuella och viktiga frågor. Arbetsveckorna fylls av besök hos lantbrukare, närvaro på konferenser och seminarier. Årets lantbruksjournalist är ute i fält så mycket som det går. Dessutom är hon en omtänksam person som tar sig tid att fortbilda och lära sina kollegor mer om växtodling och jordbruk.”

Årets Lantbruksjournalist får förutom blommor och diplom även en prissumma på 3 000 kronor.

Två nya namn i styrelsen och en hedersmedlem

Ikväll var det dags för FSLJ:s årsmöte 2024. Totalt deltog 21 medlemmar i Stockholm, Borgeby och digitalt. Anna Karolina Eriksson och Kristina Hansén valdes in i styrelsen. Lena Johansson blev invald som hedersmedlem.

Mötet började med en utfrågning av Magnus Oscarsson som är riksdagsman för KD och särskild utredare för att se över kontroll, avgifter och finansiering i livsmedelskedjan. Syftet med utredningen är att göra det enklare för företagen, vilket på sikt stärker konkurrenskraft och försörjningstrygghet. Oscarsson har erfarenhet från frågor om företagande i livsmedelskedjan som ledamot och suppleant i miljö- och jordbruksutskottet. Än har arbetet bara börjat och utredningen ska bli klar under nästa år. Magnus frågades ut av IFAJ:s ordförande Lena Johansson.

Magnus Oscarsson (KD) tillsammans med Lena Johansson.

Årsmötesförhandlingar
Under årsmötesförhandlingarna bestämdes det att medlemsavgiften för 2025 är oförändrad på 275 kronor. 

Gänget i Stockholm.

Anna Karolina Eriksson och Kristina Hansén valdes in som suppleanter i styrelsen på två år. Ann Richardsson som sedan tidigare sitter som suppleant valdes till ledamot i ett fyllnadsval, hon har ett år kvar i styrelsen. Lisa Rogert och Fredrik Stork avgick från styrelsen i samband med årsmötet. Melissa Dahlqvist valdes om som ordförande på ett år. En bättre presentation av hela styrelsen kommer längre fram. 

Gänget som satt i Borgeby.

Var du inte med under årsmötet men vill ta del av årsbokslutet för föreningen eller Ivar Petersons Stipendiefond så skicka ett mejl till styrelsen på foreningen.fslj@gmail.com så får du handlingarna i vändande mejl. Det är också möjligt att ta del av hela årsmötesprotokollet när det är justerat och klart. 

Lena Johansson blev invald som hedersmedlem.

Hedersmedlem Lena Johansson
Under årsmötets så valdes Lena Johansson in som hedersmedlem. Lena har nyligen pensionerat sig från arbetet som politisk chefredaktör på Land Lantbruk. Hon sitter som första kvinna (och svensk) och sitter som ordförande för IFAJ sedan 2020. Hon kommer att avgå under kongressen i sommar eftersom hon har suttit sin tid. Lena har under många år varit med i FSLJ:s styrelse. Vi har sedan tidigare tre hedersmedlemmar i FSLJ, Margriet Pieters, Paul Peterson och Sven-Erik Jansson. 

Årets Lantbruksjournalist 2024
Efter mötet fick Malin Eborn priset som Årets Lantbruksjournalist 2024. Det kan du läsa mer om här. 

Upptäck möjligheterna med IFAJ

FSLJ är en del av världsorganisationen IFAJ. När du är medlem i FSLJ är du också automatiskt medlem i IFAJ. Se till att utnyttja detta!

Ställ upp i reportagetävlingarna
Det finns flera priser att tävla om. Bland annat bästa foto, bästa artikel i print och bästa video. Vinnarna presenteras på kongressen. 

Anmäl ditt bidrag här senast den 1 april  https://www.ifaj.org/contests-and-awards/

Åk till 2024 World Seed Congress i Rotterdam i maj
The international Seed Federation and Plantum sponsrar 15 IFAJ-medlemmar som får åka ner och delta och vara med på pressturer. 

Ansök här senast den 29 mars: https://quanglo.wufoo.com/forms/s1lw0p3o0g4knza/

Åk en lågbudgetresa til Belgien 7-9 april i samband med det informella jordbruksministermötet. 
Intressant både för politikreportrar samt växtodlings- och djurreportrar.

Anmäl dig här senast den 22 mars: https://enaj.eu/low-budget-press-trip-to-leuven-belgium/?fbclid=IwAR3ggYLhj0nv9yG5YoEg2KvgYlEuINnqwbpgKefafqegdsiAzwv95BWqbcY

Anmäl dig till nyhetsbrev
Längst ner på den här sidan kan du anmäla dig till IFAJ:s nyhetsbrev för att inte missa något: https://www.ifaj.org/#1554813856646-51bd41db-3cx2

Magnus Oscarsson gästar årsmötet

Gäst vid årets årsmöte är Magnus Oscarsson, riksdagsman för KD, samt särskild utredare för att se över kontroll, avgifter och finansiering i livsmedelskedjan. Syftet är att göra det enklare för företagen vilket på sikt stärker konkurrenskraft och försörjningstrygghet. Oscarsson har erfarenhet från frågor om företagande i livsmedelskedjan som ledamot och suppleant i miljö- och jordbruksutskottet.

Ordföranden för The International Federation of Agricultural Journalists (IFAJ) och tillika FSLJ-medlemmen Lena Johansson kommer att hålla i samtalet.

När?
Tisdagen den 19 mars Tid: 17.15 till cirka 19.30
Efter årsmötesförhandlingarna så delar vi ut priset till Årets Lantbruksjournalist 2024.

Var?
Stockholm:
LRF Media, Franzéngatan 1B, Stockholm – ring 070-6249794 för att bli insläppt.
Skåne:
Gula villan, Borgeby Slottsväg 11, Bjärred
Det bjuds på lättare förtäring efteråt om ni är på plats i Stockholm eller Skåne.

Anmäl dig senast den 16 mars till foreningen.fslj@gmail.com och skriv om du ska vara på plats eller via Teams.

Kallelse årsmöte 19 mars

Årsmöte blir tisdagen den 19 mars klockan 17.15 till cirka 19.30.

Du kan delta på plats på LRF Media i Stockholm, på Hushållningssällskapets kontor i Borgeby i Skåne eller digitalt. Anmäl dig senast den 16 mars till foreningen.fslj@gmail.com och skriv om du ska vara på plats eller via Teams.

Adresser:
Stockholm: LRF Media, Franzéngatan 1B, Stockholm
Skåne: Gula villan, Borgeby Slottsväg 11, Bjärred

Inom kort presenterar vi en intressant gäst. Efter årsmötesförhandlingarna avslöjar vi vem som blir Årets Lantbruksjournalist 2024. 

Det bjuds på lättare förtäring efteråt om ni är på plats i Stockholm eller Skåne. 

Motioner lämnas senast den 29 februari till
foreningen.fslj@gmail.com.

Dags att skicka in bidrag till IFAJ:s tävlingar

Under kongressen varje år delar IFAJ ut priser till lantbruksjournalister som bland annat producerat en extraordinär artikel, tagit årets bild eller gjort ett intressant videoreportage. Visst hade det varit lite roligt om någon lantbruksjournalist i Sverige hade vunnit?

Det delas ut priser inom teman som innovation, hållbarhet och teknologi. Det blir pris till bästa foto, artikel, videosändning, ljudsändning och digitala medieproduktion. Dessutom delas IFAJ Star Prize till årets journalist ut. Vilket bidag ska du skicka in?

Leta igenom dina briljanta insatser från förra året och skicka in ditt bidrag idag. Sista dagen är den 10 mars. 

Läs mer om alla kategorier, tävlingsregler och tidigare års vinnande bidrag. 

Vem blir Årets Lantbruksjournalist 2024?

Förra året fick Helena Wennström på Ystads Allehanda utmärkelsen. Vem vinner i år? För fjärde året i rad utlyser Föreningen Skogs- och Lantbruksjournalister (FSLJ) tävlingen Årets Lantbruksjournalist. Nomineringen är öppen till den 10 mars. 

Skogs- och lantbruket rymmer flera av de allra viktigaste frågorna i samhället just nu. Journalistiken är avgörande för att belysa problem, möjligheter och utmaningar inom de gröna näringarna i Sverige. FSLJ vill på detta sätt uppmärksamma och hylla goda exempel som kan inspirera till ännu bättre bevakning av skogs- och lantbruksfrågor i Sverige. 

Nomineringar skickas senast den 10 mars via mejl till: foreningen.fslj@gmail.com. Med nomineringen ska följa en motivering till varför just den kandidaten är årets bästa lantbruksjournalist, samt länkar eller pdf:er med artiklar från eter, webb eller tryckta medier. 

Vinnaren utses av FSLJ:s styrelse och tillkännages på föreningens årsmöte den 19 mars 2024. Förutom äran får vinnaren även en prissumma om 3 000 kronor. 

FAKTA: Tidigare vinnare av priset:

Stipendieberättelse från Kristina Hansén

Kristina Hansén beviljades ett stipendium på 12 500 kronor för att delta i IFAJ:s efterkongress på Färöarna sommaren 2022. Kristina arbetade som husdjursreporter när resan gjorde men bevakar nu EU och politik på Land Lantbruk. Här är hennes stipendieberättelse:

Jag reste till Färöarna den 3–7 juli 2022 för att delta på IFAJs post-congress tour och lära mig mer om hur det är att bedriva lantbruk på den avlägsna gröna ögruppen i Nordatlanten. Och på Färöarna, som ordagrant betyder Fåröarna, är lantbruk så gott som lika med fårskötsel. 

Växtodlingen är blygsam och det saknas kommersiell produktion av såväl gris, ägg och kyckling. Men även för gårdarna med mjölk som huvudinriktning har fåren en självklar plats. ”Utan får är man ingen bonde” sade en av lantbrukarna som jag träffade.

Fåruppfödaren Eyðun Eliassen.

Av landets 53 000 invånare är cirka 400 bönder och 40-50 av dem är heltidslantbrukare. Fåruppfödaren Eyðun Eliassen konstaterade att det inte är ett yrke man blir rik på men att han trivs med livet på gården Uppistova på den nordliga ön Kalsoy. Där har han varit verksam med familjen i 30 år och låter 200 tackor beta branterna nära havet.

Fårbonden och turistföretagaren Johannes Patursson iklädd färöisk folkdräkt.

Utanför huvudstaden Torshavn träffade jag deltidslantbrukaren Johannes Patursson på gården som funnits i hans släkt sedan 1557. I början av 2000-talet avvecklade han mjölkproduktionen för att satsa på besöksverksamhet i kombination med extensiv fårskötsel. I det egna hemmet, en knuttimrad stuga med grästak, bjuds turister på fika eller middag efter guidade turer som berättar om byn Kirkjubøurs rika kulturhistoria.

En stor del av maten som produceras i det färöiska lantbruket säljs direkt till konsument och uppgifterna om inhemsk försörjningsgrad för olika livsmedel är därför osäker. Men det står klart att dryckesmjölk är det enda livsmedel där landet klarar sig utan import. Roi Absalonsen driver landets största mjölkgård med 110 mjölkkor. Han vittnar om en bransch i snabb omvandling. För 25 år sedan fanns nära 100 mjölkgårdar och 2022 var antalet nere på 15. Om 5-10 år finns bara hälften kvar spådde han.

Sigert Patursson, mjölkproducent och styrelseledamot för mejerikooperativet MBM.

Men volymmässigt beskrivs landets mjölkproduktion som relativt stabil enligt Sigert Patursson, mjölkproducent och styrelseledamot för mejerikooperativet MBM med mejeri i Torshavs. De senaste 20 åren har Färöarnas årsproduktion varit runt 7–7,5 miljoner ton och reglerats av ett kvotsystem där bönderna inte får betalt för överproducerad mjölk om inte varan kan säljas.

Lantbruksrådgivaren och deltidsbonden Jens í Gerðinum.

Färöarna är en självständig stat under den danska kronan men de är inte medlemmar i EU. Missnöjet med det egna landets jordbrukspolitik lyftes bland annat av lantbruksrådgivaren och deltidsbonden Jens í Gerðinum som var besviken på att regeringen prioriterar fisket och fiskodling betydligt högre än gröna näringar.

Ett företag som satsat på en form av vattenbruk är Ocean Rainforest. I fjorden utanför ön Streymoy odlas tonvis med tång för export och i anläggningen intill fick vi insyn i processen där tången förädlas till fodertillsats via fermentering. Enligt företaget ska tången bland annat gynna bakteriefloran hos grisar och skydda mot smågrisars avvänjningsdiarré.

Sommaren 2022 var avräkningspriset 9-70 danska kronor per kilot och i butik kostade 1 liter mjölk cirka 6 kronor mer. 60 öre per kilo är statligt subventionerat.

Tack vare stipendiepengarna från Ivar Petersons fond kunde större delen av resekostnaderna täckas. Förutom fantastiska upplevelser och ett breddat internationellt nätverk resulterade resan i totalt fem reportage publicerade i Land Lantbruks papperstidning respektive E-tidning:

  • Här på Fårens öar dominerar djuren (nr 33, 12 augusti 2022)
  • Lantbruksberedskap i skuggan av stark fiskerinäring (nr 33, 12 augusti 2022)
  • Lönsam mjölknäring i snabb förändring (nr 34, 19 augusti 2022)
  • Betesdrift sällsynt för färöiska mjölkkor (nr 34, 19 augusti 2022)
  • Här odlas och förädlas tång för friskare grisar (nr 45, 25 november 2022)

Anna fick nya vänner tack vare Young Leader

FSLJ-medlemmen Anna Falk berättar om utmärkelsen Young Leader och redan till Calgary i Kanada sommaren 2023. 

”Det blev två intensiva veckor fyllda med ny kunskap, nya insikter och många nya kontakter och vänner. Som Young Leader deltar man i en Boot Camp under några dagar strax innan den stora kongressen. Totalt var vi tio Young Leader-deltagare och tio Master Class-deltagare som under två dagar lyssnade och diskuterade olika frågor inom lantbruksjournalistiken. Workshops varvades med föreläsningar och alla deltagare delade med sig, på ett väldigt öppet sätt, kring utmaningar och möjligheter från de olika länderna. 

I gruppen blev det snabbt väldigt tydligt att vi har extremt olika förutsättningar att bedriva vårt arbete, beroende på om man kommer från till exempel Bangladesh eller Europa. Men målet är oftast samma. 

Under Boot Campen åkte vi ut på flera studiebesök. Vi fick bland annat lära oss om hur regionen utvecklats tack vare bevattning. Calgary och lantbruket är helt beroende av vattnet som hämtas från bergsområdet i väst som ligger drygt 100 mil bort. Frågan om vatten är precis som här hemma ett hett ämne och många lantbrukare upplever att de känner av klimatförändringar i en större grad nu än tidigare. 

2023 års Young leaders och Master Class-deltagare i Calgary, Kanada.   

Det kanadensiska lantbruket är, för en europé som mig, väldigt likt det amerikanska bortsätt från strängare klimat i de norra delarna. Men stort är större! Det är rationellt och industriellt. Sen finns det annat också. 

Under en och samma dag besökte vi en feedlot med 5 000 djur och en liten, ekologisk trädgårdsodlare med 15 hektar som specialiserat sin odling mot fruktvin. Det uppstod såklart en del intressanta diskussioner om djurvälfärd och produktionssätt under resan. Under ett besök hos en spannmålsproducent använde han sig av ett, enligt honom, välkänt uttryck ”It pays to spray” då han resonerade kring tidpunkt för bekämpning i spannmålen. Där och då lät det drastiskt men när han senare ställde det mot EU:s hållning där man enligt honom betalar producenterna för att få lägre produktion, blev kontrasterna än tydligare. 

Ett av studiebesöken gick till Red Shed Malting. Ett mälteri som specialiserat sin produktion mot mikrobryggerier.

Att delta på en resa som arrangeras av den lokala föreningen är guld värt. Man får träffa guldkorn och besöka platser som man som turist inte haft lika lätt att hitta. En av de kvällarna jag minns tillbaka på med extra värme är då vi gjorde ett stopp vid en damm belägen i Brooks, Alberta. Brooks är ett område med många nötköttsproducenter och packerier för kött. De som arbetar i packerierna är ofta invandrare vilket lett till kommunens slogan ”The city of 100 hello”. Under kvällen bjöds vi på grillbuffé samtidigt som kommunpolitiker, invånare, lantbrukare och andra företagare berättade om hur de arbetade med integrering. Det blev en fantastisk kväll med oförglömlig gästvänlighet.”

Anna Falk

Vill du bli Young Leader i Schweiz i sommar? Ansök här.

Ausrine och Sofie får stipendium

Styrelsen har delat ut Ivar Petersons stipendiet.

Ausrine Öhrström beviljas ett stipendium på 21 875 kronor för att besöka och rapportera ifrån världsutställningen i Osaka, Japan, 2025. Ausrine Öhrström arbetar som reporter på tidningen Jordbruksaktuellt.

Husdjursreporter Sofie Olsson, Land Lantbruk, beviljas stipendium på 20 000 kronor för studieresa till Skottland och Nordirland för att utröna hur lantbruket påverkats av Brexit genom bland annat gårdsbesök.

Ansökan till nästa års stipendium startar i december.

Läs mer om stipendiet.