Journalister utbildas i lantbruket

Kursdeltagarna Anna K Sjögren och Ylva Carlsson med praktikvärdarna Hans och Jeanette Blackert. Under dagen letade de rapsvivel, spanade in nollrutor, hullbedömde dräktiga suggor, ströade i lösdriften och fick lära sig massor om gårdens verksamhet.
Kursdeltagarna Anna K Sjögren och Ylva Carlsson med praktikvärdarna Hans och Jeanette Blackert. Under dagen letade de rapsvivel, spanade in nollrutor, hullbedömde dräktiga suggor, ströade i lösdriften och fick lära sig massor om gårdens verksamhet.

EU:s stödsystem, hur djurskyddsinspektörerna egentligen arbetar och hur ett lantbruk fungerar i praktiken var några punkter på den första kursen i lantbruksjournalistik som nu i veckan hållits i regi av FSLJ – Föreningen skogs- och lantbruksjournalister.

Tolv journalister – de flesta med begränsad erfarenhet av lantbruk – hade anmält sig till kursen som snabbt blev fulltecknad. Föreläsningar på Vreta kluster och en halv dag med lantbruksbesök stod på schemat.

En av de lantbrukare som öppnade sin gård var Jan Wretemark på Vallby rusthåll. Han odlar 110 hektar åker och föder upp 7 000 smågrisar.

– Det är ett bra initiativ, många har kommit så långt ifrån lantbruket att det behövs möjligheter att komma ut och se hur vi arbetar, säger Jan Wretemark när han visar runt journalisterna Kristin Mörck och Henrik Jansson.

Journalisterna Henrik Jansson och Kristin Mörck tillsammans med Jan Wretemark som föder upp smågrisar på Vallby rusthåll utanför Vreta kluster.[
Journalisterna Henrik Jansson och Kristin Mörck tillsammans med Jan Wretemark som föder upp smågrisar på Vallby rusthåll utanför Vreta kluster.[
Under några timmar fick de följa arbetet på gården med kastreringar, halmning och annat.

– Ett av de tyngsta momenten tycks vara att kastrera smågrisar. De är ett ganska omfattande arbete, men det var mycket smidigare och mindre blodigt än jag väntat mig, säger Henrik Jansson.

Kristin Mörck betonar bilden av lantbrukaren som företagare:

– Jag tror en del av mina vänner har bilden av bonden som arbetet såg ut förr, men lantbrukare idag är mycket mera företagare.

Jonas Källming, lantbruksdirektör vid lst Östergötland, berättar om EU-stöden för 12 deltagare vid kursen för lantbruksjournalister vid Vreta kluster.

Båda menar att även de föreläsningar som gjordes av Hushållningssällskapet och länsstyrelsen i Östergötland fördjupade bilden av det svenska lantbruket.

Linda Grimstedt, ordförande i FSLJ, hoppas att veckans journalistkurs ska kunna följas av flera:

– Det känns viktigt att de gröna näringarna bevakas väl av kunniga journalister även utanför fackpressen. Tack vare stöd från KSLA har vi i år kunnat bidra på det här viset och vi hoppas så klart att vi kan hitta finansiering för att göra om kursen för att ge fler möjlighet till en snabbkurs i lantbrukets vardag.