Lena blir första svensk kvinna att leda IFAJ

Land Lantbruks politiska chefredaktör Lena Johansson är ny ordförande för den internationella lantbruksjournalistföreningen IFAJ.
– Det känns roligt, ansvarsfullt och utmanande att få leda IFAJ. Föreningen bildades 1956 så det är verkligen på tiden att den får en kvinnlig ordförande, säger Lena Johansson.

Lena Johansson har arbetat som journalist i 40 år, varav 30 år som lantbruksjournalist. Hon jobbade på Land Lantbruk under hela 1990-talet och kom tillbaka till tidningen 2015.

IFAJ, International Federation of Agricultural Journalists, har drygt 5 000 medlemmar i 55 länder. Under det digitala årsmötet nyligen valdes Sierra Leone och Zambia in som nya medlemsländer. Föreningen arbetar för att utveckla lantbruksjournalistiken och bygga nätverk runtom i världen. Lena Johansson har varit vice ordförande i IFAJ sedan 2016.

– Det viktigaste för mig är att arbeta för press- och yttrandefrihet och att det ska finnas kompetenta och välutbildade lantbruksjournalister i hela världen. Den här våren har visat hur viktigt lantbruket är och då behövs det också specialkunniga journalister som kan beskriva alla komplexa frågor kring lantbrukets roll i samhället, säger hon.

Lena Johansson vill som ny ordförande också arbeta för att föreningen ska synas mer och för att statusen för lantbruksjournalister ska höjas.

– En annan stor utmaning är att samordna alla medlemsländers olika synsätt och värderingar. När jag nu varit med i organisationen ett tag så vet jag att lantbruksjournalistik världen över är ganska lika och många förutsättningar är desamma, men de kan också vara väldigt olika, säger hon.

Lena Johansson satt under nästan 20 år med i styrelsen för den svenska Föreningen för Skogs- och Lantbruksjournalister, FSLJ. Det var medlemskapet där som gjorde att hon fick upp ögonen för den internationella organisationen. Under åren har hon besökt ett 20-tal världskongresser och mött journalister och lantbrukare i hela världen.

– Genom IFAJ har jag lärt mig otroligt mycket. Jag har fått ett stort nätverk, och händer det något i ett annat land, så finns det nästan alltid en journalist där som kan ge en direktrapport om vad som hänt. Det är ett värdefullt nätverk, både privat och professionellt, säger hon.

Årsmötet hölls digitalt den 25 juni och rösträkningen blev klar i början av juli. Lena Johansson är vald till ordförande på två år. Hon kommer sitta i styrelsen tillsammans med vice president Steve Werblow, USA, kassör Adrian Bell, Storbritannien och generalsekreterare Adalberto Rossi, Argentina.

– Vi har under många år följt Lena Johanssons engagemang i såväl FSLJ som IFAJ. Lena har ett väldigt stort nätverk inom organisationen och har under sin tid i presidiet arbetat hårt med bland annat jämställdhets- och kommunikationsfrågor. Vi tycker det är stort att Lena Johansson är ny ordförande för IFAJ. Jag hoppas att FSLJ och IFAJ ska komma ännu närmre varandra med en svensk ordförande, säger Melissa Dahlqvist, ordförande för FSLJ.

Vill du veta mer?
Lena Johansson, ordförande IFAJ,
070-553 99 31, lena.johansson@landlantbruk.se
Melissa Dahlqvist, ordförande FSLJ,
073-736 58 58, kontakt@melissadahlqvist.se