Stipendieberättelse från Anna Nilsson

Anna Nilsson, lantbruksjournalist på Land Lantbruk, fick resestipendium från Ivar Petersons stipendiefond år 2020 för att delta på IFAJs världskongress i Danmark. På grund av pandemin sköts kongressen fram i två år och arrangerades Danske Fødevare- og Landbrugsjournalister i Vingsted på Jylland den 27 juni till den 3 juli 2022. Kongressens tema var ”Smarter Farming and Food Production for Green an Sustanable Growth”.  Här är hennes stipendieberättelse:

När jag såg att världens lantbruksjournalister skulle samlas i Danmark för världskongress så kunde jag inte motstå frestelsen att söka resestipendium för att kunna delta. Jag är så glad att jag fick den möjligheten via FSLJ. Efter två föräldraledigheter och en pandemi var det ett perfekt sätt att komma på den internationella banan igen i en ny yrkesroll för mig som ledarskribent på Sveriges största lantbrukstidning, Land Lantbruk. Det som slår mig direkt är att det är ett fantastiskt nätverk som är så lätt att komma in i, och innehöll många givande möten från morgon till kväll.

Den danska lantbrukssektorn är världsberömd för att vara en framgångsrik på exportmarknaden där två tredjedelar av produktionen går på export utanför landets gränser, till ett värde av cirka 190 miljarder danska kronor (2022). Den danska livsmedels- och jordbrukssektorn är också erkänd för att snabbt kunna anpassa sig för att skapa lönsamhet av nya trender.

Ekologisk produktion har varit en sådan stark trend under de senaste åren, och efter att den danska jordbruksnäringen har haft stora framgångar så har marknaden börjat att vika. Det danska Folketinget tog ett beslut 2021 att införa en radikal klimatpolitik för att minska koldioxidutsläppen med 70 procent till 2030 och för att bli helt klimatneutrala till 2050. Hur olika lantbrukare tacklar den utmaningen fick vi ta del av genom besök på gris- mjölk- och växtodlingsgårdar samt en rad olika företag inom hela livsmedelskedjan.

Här är tre trendspaningar som jag tog med mig från kongressen:

Växtbaserade proteiner
En växande trend är nya former av växtbaserade proteiner, som ett sätt att minska livsmedelsproduktionens koldioxidutsläpp till en lägre ekonomisk kostnad och ökad hållbarhet. Detta både för humankonsumtion och djurfoder. 

BioRefine som tar fram ett nytt proteinrikt fodermedel baserat på vall, klöver och lucern.
BioRefine.

Det danska företaget BioRefine har utvecklat en metod för att ta fram ett alternativ som kan ersätta sojabönor i foderstaten främst för gris och fjäderfä, genom att kombinera vall, klöver och lucern. Målet är att producera 7000 ton årligen.

En växtbaserad produkt från det danska företaget KMC som förädlar produkter baserade på stärkelsepotatis.

KMC är ett världsledande danskt företag inom potatisbaserade ingredienser för livsmedelsindustrin av stärkelsepotatis. De tillverkar numera 60 olika potatisbaserade produkter till över 80 länder, där Kina är en av deras största marknader. Företaget vill göra mer av sina restströmmar och har hakart på trenden med växtbaserat genom att lansera en plantbaserad vegetabilisk produkt. Trots att undersökningar visar stort intresse för dessa produkter hos konsument, upplever de problem att få konsumenter att ändra sina beteenden och ta till sig nya produkter som denna.

Besök på företaget Organic Plant Protein. Under kongressen kom nyheten ut att Danish Agro gick in som delägare i företaget.

Ett företag som visar på den danska företagsamheten och berättade om sin innovativa resa är Organic Plant Protein i Hedensted. Grundarna Fie Graugaard och Ulrich Kern-Hansen drev först ekologisk grisuppfödning under eget varumärke. Nu har de sålt det för att helt satsa på att ta fram växtbaserade produkter enligt en egen framtagen metod. Målet är att minska på koldioxidutsläppen och ta fram växtbaserade produkter för att kunna mätta en växande världsbefolkning. Produkterna är sojafria, och görs på åkerböna och ärter. Ett intressant drag är att de har anställt en egen kock för att produkten ska kunna slå sig fram på marknaden. En annan spännande strategi är att de inte riktar sig direkt mot konsument under eget varumärke, utan riktar sig direkt mot offentlig sektor och mot exportmarknaden där de samarbetar med företag som är nationellt baserade i bland annat Tyskland, Nederländerna och Storbritannien. 

Klimatanpassad produktion
Det finns 2500 mjölkgårdar i Danmark med ett genomsnittliga koantal på 220 kor (år 2022), där 20 procent utgör ekologisk produktion. I 30 år har den ekologiska produktionen utvecklats och vuxit, mycket tack vare att den danska regeringen har skapat förutsättningar för att främja etablering och tillväxt. Bland annat genom ett starkt samarbete mellan privat och offentlig sektor. Vi fick träffa en person som har varit drivande i denna utveckling, Paul Holmback, som arbetat för Organic Denmark som gav sin version av den danska ekologiska framgångssagan. Det var under ett av gårdsbesöken där vi fick komma hem till Jens och Lisbeth Krogh med familj som driver en ekologisk mjölkproduktion på sin gård Kroghsminde med 140 mjölkkor nära Olgod. De levererar till det lilla kooperativet Naturmælk med 43 andelsägare som säljer mjölk till den absoluta premiummarknaden. Faktumet att danska producenter har lyckats att diversifiera marknaden, inte minst inom dryckesmjölksegmentet där det finns en uppsjö av olika alternativ i olika prisklasser, och det är en stor skillnad jämfört hur den svenska mjölkmarknaden ser ut. De berättade öppenhjärtigt hur de tänker kring att bygga upp sin mjölkproduktion på hållbara principer bland annat genom en varierad åttaårig växtföljd. De producerar egen energi genom biogas och vindkraft.

Vi fick även besöka danska Arlagårdar och höra om deras nya hållbarhetsarbete på gårdsnivå.

Nya marknader
Vi fick besöka en av Danmarks största ekologiska grisgårdar, där grisbönderna Ingeborg och Brian Holm har varit två av pionjärerna för att utveckla sin inriktning med att föda upp grisar utomhus i hyddor. Produktionen består av 600 suggor och de föder upp 17 000 kultingar årligen. När den inhemska marknaden för ekologisk griskött mättades hittade de en lukrativ exportväg för antibiotikafritt griskött till USA via Friland som är en del av Danish crown. Det är ett imponerande exempel på hur dansk lantbrukssektor är skickliga på att samarbete inom produktion, förädling, politik och näringsliv för att skapa lönsamhet. Eftersom det finns så många välutvecklade exportkanaler och samarbeten, så dödar de inte sin egen marknad utan hittar vägar för nischprodukter. Det här är även ett mycket utmärkt exempel på hur dansk politik har gjort det möjligt för de utan gårdsbakgrund och utan eget lantbruk i släkten att etablera sig och bli framgångsrika. Genom ett fördelaktigt lån från den danska staten kunde Ingeborg och Brian bygga upp sin produktion, där två av deras medarbetare håller på att köpa in sig i produktionen då inget av parets sju barn är intresserade av att ta över gården.

Jag själv med den danska flaggskeppsgrödan maltkorn i bakgrunden.

Anna Nilsson
Land Lantbruk