Stipendiemedel gav minnen för livet

Jag åkte till Sydafrika med hjälp av stipendium ur Ivar Petersons stipendiefond.

På fredag är det sista dagen att lämna in ansökan för att få stipendium ur Ivar Petersons stipendiefond. Förra året sökte och beviljades jag pengar för att delta i IFAJ:s världskongress och det var verkligen ett minne för livet. Här får ni ta del av en del av resan.

I början av april 2017 samlades ett 100-tal lantbruksjournalister och kommunikatörer utanför Pretoria i Sydafrika. Jag delade rum med  den svenska lantbruksjournalisten Linda Grimstedt som också hade fått stipendium.

De första dagarna inleddes med konferens och sedan hade vi våra första gårdsbesök. Jag besökte bland annat Brylyne Chitsunge, en stark kvinna som driver sitt eget lantbruk. Hennes mark var gigantisk, hon hade många olika djur på gården och odlade grönsaker i tunnlar.

Sedan bar det av till Kallie Schoeman, en citrusfarm på 1 400 hektar. Det var ett gigantiskt område. Företaget exporterar cirka 70 procent av skörden till bland annat EU, Kina och Ryssland.

Efter några dagar flög vi ner till Kapstaden för att fortsätta kongressen. Då besökte vi bland annat vingården Van Loveren som är ett av Sydafrikas största familjeägda vingårdar. Vi fick en rundvisning på det gigantiska området och fick sedan testa fantastiskt vin.

På eftermiddagen besökte vi Dutoitskloof Winery som stöttade ett Fairtradeprojekt på sin vingård där de bland annat bedrev skola
och barnavårdscentral.

Ett annat gårdsbesök som jag aldrig kommer glömma är besöket på mjölkgården Fair Cape Dairies. En gigantisk mjölkgård som bland annat hade mjölkrobotar från svenska Delaval. Det är ju helt andra förutsättningar att driva mjölkproduktion i Sydafrika jämfört med de gårdar jag besökt i Sverige.

Vi hade magiska kvällar med människor från alla världens hörn i alla möjliga åldrar. Det var många spännande möten och diskussioner. Jag glömmer aldrig middagen under bar himmel till livemusik, eller den sista middagen med gänget med fin middag och dans in på småtimmarna.

Resan var verkligen en resa för livet och jag har skapat mig ett värdefullt kontaktnät med journalister och kommunikatörer över hela världen.

Dessutom fick jag göra en massa spännande gårdsbesök och få uppleva Sydafrika som jordbruksland.

Melissa Dahlqvist
Kommunikations- och marknadsansvarig
Swedish Agro Machinery