Stipendierapport från Sydafrika

FSLJ-medlemmen Henrik Dammberg gjorde med hjälp av medel ur Ivar Petersons stipendiefond en resa till Sydafrika i mars. 

Henrik besökte tillsammans med den sydafrikanske lantbruksjournalisten Lloyd Phillips bland annat gården Invermooi Estate som drivs av kött-farmaren Paul Coetzee. Totalt finns det 1000 djur på gården, varav 500 kor, främst av rasen angus. Paul har 12 anställda och bedriver feedlot-produktion, det vill säga att han göder ungdjuren och tjurarna hårt med majs och säljer dem på auktion före slakt. Fem procent av de bästa ungdjuren insemineras med sperma som importeras från topptjurar från hela världen. Dessa ungdjur får hormonbehandling, varpå de får 8-20 ägg var, som sen tas ut, befruktas och sätts in i andra kor och kvigor. Årligen blir 50-75 kreatur värdar för embryon på detta sätt. 

Köttbonden Paul Coetzee. Foto: Henrik Dammberg

En eftermiddag besöktes Isaac Dlamini utanför Mooi River. Han är 72 år gammal och har 13 kor och sex kalvar för tillfället. Isaac ingår i den informella boskapsekonomin. Han säger att säljer ungefär hälften av de kalvar han får till slakt på auktion för att få kontanter. Men framför allt har han sina djur för att kunna slakta och bjuda på kött vid viktiga släkthögtider.

 

Isac Dlamini, en del av den informella boskapsekonomin. Foto: Henrik Dammberg

Tillsammans med Lloyd Philips gjorde Henrik Dammberg flera andra studiebesök under sin tid i KwaZuluNatal. Bland annat besökte de en gård som satsar på afrikanska lantraser och tar emot turister tack vare dem. Denna boskap utmärker sig med sina stora horn, långsamma tillväxt och närmast osannolika förmåga att klara livhanken på litet bete.

Dolos Uys, TWK Agris. Foto: Henrik Dammberg

Henrik träffade också den konventionella köttbonden Angus Williamsson som sitter i styrelsen för de sydafrikanska köttproducenternas branschorganisation Red Meat Producers Organization. Han är också lokal ordförande för bönderna i Mooi River. Han listade de problem som organisationen jobbar med: nya sjukdomar på boskapen till följd av bland annat klimatförändringarna och att cirka hälften av boskapen inte finns registrerade någonstans.

Henrik besökte också instutionen för jordbruk på University of KwaZuluNatal i Pietermaritsburg. Under resan träffade han även företaget TWK Agri som ägnar sig åt en rad olika verksamheter inom lantbruksområdet, bland annat skogsbruk. 

Läs hela Henrik Dambergs berättelse om resan här: Stipendierapport Sydafrika (002)