Årets lantbruksjournalist 2021 är Göran berglund

Göran Berglund, journalist på tidningen Land Lantbruk, är Årets Lantbruksjournalist 2021. Utmärkelsen delades ut på FSLJ, Föreningen Skogs- och Lantbruksjournalisters, årsmöte i förra veckan.
– Jag är jätteärad och tacksam över den fina motiveringen, säger Göran Berglund som har arbetat som journalist sedan 1987.

Drömmen om att bli journalist har han haft sen femte klass. Sedan dess har han arbetat med flera olika specialområden. För ett tiotal år sen anställdes han som Land Lantbruks lokalreporter i Skara och tog därmed steget in i lantbruksjournalistiken.
– Det tar ett tag att lära sig ämnet. Och då blir det roligt. Lantbruket är en väldigt viktig fråga som inte får den uppmärksamhet som den förtjänar, säger Göran Berglund.

Göran har det senaste året återupplivat Land Lantbruks poddsatsning där han intervjuat allt från lantbrukare till politiker. Han har också gjort uppmärksammade artikelserier om myndighetsmissbruk och vargfrågan.

Årets Lantbruksjournalist är ett nyinstiftat pris av FSLJ för att lyfta fram vikten av en kvalificerad bevakning av de gröna näringarna. Föreningen bildades på 50-talet i en tid då livsmedelsförsörjningen i Europa stod i fokus efter andra världskrigets slut. Föreningen har som syfte att främja samhörigheten mellan medlemmarna, verka för fackutbildning, att förbättra pressens i allmänhet och lantbruksjournalistikens i synnerhet, arbetsmöjligheter, att verka för nordiskt och internationellt journalistiskt samarbete, samt att främja kontakten mellan de gröna näringarna och pressen.

Föreningen förvaltar även Ivar Petersons stipendiefond som varje år beviljar medel till fortbildning inom publicistisk verksamhet i de gröna näringarna.

Årets Lantbruksjournalist får förutom blommor och diplom även en prissumma på 3000 kronor.

Här är hela juryns motivering:

”Årets Lantbruksjournalist är en reporter som inte är rädd för att ställa obekväma frågor. Han tar sig ständigt an nya ämnen och utmaningar, är en god lyssnare och har en hög journalistisk integritet. Under de senaste åren har han gjort flera uppmärksammade artikelserier, bland annat om myndighetsmissbruk, djurrättsaktivism och vargfrågan. Till synes outtröttlig gräver han på, synar båda sidors argument och tar alltid avstamp i läsarnas vardag. I tidningens återupplivade poddsatsning har han fått en ny kanal där han möter allt från lantbrukare till politiker och myndighetspersoner. En lantbruksjournalist att inspireras av.”

Läs mer om tävlingen Årets Lantbruksjournalist.