Anna Karolina studerade blomsterodling i italien

Anna Karolina Eriksson beviljas 9264 kronor från Ivar Petersons stipendiefond år 2021 för att studera blomsterodling i Italienska San Remo (med målet att kunna skriva mer kunnigt om blomsterodlingens premisser). På grund av pandemin genomförde hon resan hösten 2022. Här är hennes berättelse.

”Jag tillbringade fullspäckade fyra dagar i blomsterregionen San Remo och hann under min fullspäckade studieresa besöka flera odlare. Det handlar om snittblommor som produceras under vinterhalvåret för en global marknad. Odlingarna är gamla familjeföretag, där barnen tagit över föräldrarnas tidigare odlingar. Men till skillnad från förr – då det var nejlikor och rosor som gällde – så är det nu vinterblommorna ranunkler och anemoner som odlas i det unika klimatet mellan medelhavet och bergen.

Det här sker i hård konkurrens mot storproducenter av snittblommor i Holland samt Afrika och Sydamerika. Odlingar sker på friland samt i kallväxthus och olika tunnelanordningar med nät som skydd mot insekter. 

Jag hann även med ett besök på den auktion som äger rum på den kända blomstermarknaden Mercato Dei Fiore. Priserna sätts dagligen, innan det som grossister köper går vidare till en inhemsk och global marknad.

Under min studieresa har jag avhandlat odlingstekniker, klimatfrågor så som transport, arbetsförhållanden, samt konkurrensfrågor i relation med Holland och andra länder.

Under mitt besök kom mycket överraskande nyheten om att Nobelstiftelsen i år inte tar emot  den årliga blomstergåvan från San Remo, som årligen skänks till Nobelfestligheterna i Stockholm. En nyhet som skakade om traktens odlare, och som jag dessutom hann ta upp med stadens borgmästare.

Vid sidan av den omskakande nyheten fick jag nöjet att besöka stadens rosmakare Antonio Marchese som genetiskt arbetat fram den världsberömda Rosa Mystica som ursprungligen beställdes av Vatikanen. Fascinerande arbete – vars ”genetiska” innehåll dessutom är topphemligt!”

På besök bland rosorna hos rosmakaren Antonio Marchese.