Helena Wennström är årets lantbruksjournalist 2023

Årets lantbruksjournalist 2023 är Helena Wennström, journalist på Ystads Allehanda. Utmärkelsen delades ut på Föreningen Skogs- och Lantbruksjournalisters (FSLJ) årsmöte på tisdagskvällen.
– Jag är jätteglad och stolt över att få utmärkelsen. Det är särskilt hedrande att bli utsedd nu när jag jobbar på en lokaltidning, säger Helena Wennström.

Helena Wennström har i över 20 år ägnat sig åt lantbruksjournalistik, bland annat har hon haft chefsposter på ATL och varit redaktör för Hushållningssällskapens tidning Gröna Affärer. Denna erfarenhet och kompetens har hon tagit med sig till Ystads Allehanda där hon har bidragit både till att vässa nyhetsbevakningen beträffande de gröna näringarna och till ökad kännedom i läsekretsen om lantbrukets frågor och livsmedelsproduktion i stort.

– Ystads Allehanda verkar i en bygd där jordbruket och besöksnäringen är viktiga. Då känns det extra bra att kunna använda mina kunskaper från alla år som lantbruksjournalist för att lyfta fram lantbrukarnas vardag och hur maten blir till, säger Helena Wennström.

Ystads Allehanda har det senaste året gjort en särskild satsning på att lyfta fram hur maten kommer till. I en stort uppslagen och uppmärksammad artikelserie har läsarna fått följa en lantbrukare under ett helt år. En gång i månaden besökte Helena en lantbrukare som fick berätta om sina arbetsuppgifter vid de olika tidpunkterna. Detta gav läsarna en jordnära inblick i bondens vardag och kunskap om varifrån maten kommer och under vilka villkor den produceras. Serien Bondens år speglar årstidernas gång, dagliga improvisationer i arbetet, långsiktig planering, nedärvda kunskaper och modern teknik och finansanalys.

– Vi vill att lantbrukets viktiga frågor ska spridas till fler människor. Helenas arbete är ett väldigt bra exempel på hur man på ett enkelt sätt kan berätta om svensk livsmedelsproduktion så att alla förstår. Det är viktiga frågor som rör varenda konsument i Sverige. Jag hoppas att Helenas arbete kan inspirera andra lokaltidningsjournalister att skriva mer om de gröna näringarna, säger Melissa Dahlqvist som är ordförande i FSLJ.

Årets Lantbruksjournalist har delats ut av FSLJ sedan 2021 för att lyfta fram vikten av en kvalificerad bevakning av de gröna näringarna. Föreningen FSLJ – bildades på 50-talet i en tid då livsmedelsförsörjningen i Europa stod i fokus efter andra världskrigets slut.

Föreningen har som syfte att främja samhörigheten mellan medlemmarna, verka för fackutbildning, att förbättra pressens i allmänhet och lantbruksjournalistikens i synnerhet, arbetsmöjligheter, att verka för nordiskt och internationellt journalistiskt samarbete, samt att främja kontakten mellan de gröna näringarna och pressen. Föreningen förvaltar även Ivar Petersons stipendiefond som varje år beviljar medel till fortbildning inom publicistisk verksamhet i de gröna näringarna.

Här är hela motiveringen till Årets Lantbruksjournalist 2023:

”Årets lantbruksjournalist är en person som har ägnat sig åt lantbruksjournalistik i över 20 år, både inom fackpress och dagspress. Med sin långa erfarenhet av att bevaka branschen har hon gång på gång bidragit till att ge sina lokaltidningsläsare ny kunskap om det svenska jordbruket. Bland annat har hon levererat lite tyngre nyheter som att stora ekoproducenter återgår till konventionell drift och att fjolårets svenska sockerbetsskörd skulle sändas till Danmark. I serien Bondens år har hon följt en lantbrukare under ett helt år där läsarna fått följa årstidernas gång och vilka utmaningar dagens lantbrukare står inför. Viktigast av allt berättar årets lantbruksjournalist också var maten kommer ifrån, i en orolig tid då frågan om den nationella självförsörjningsgraden är allt viktigare.”

Årets Lantbruksjournalist får förutom blommor och diplom även en prissumma på 3 000 kronor.