Young Leader-vinnaren Maria inspirerades i Sydafrika

Här är Maria Törners berättelse efter att ha utsetts till en av tio unga lantbruksjournalister i IFAJs Young Leader-stipendietävling. Till vardags är hon reporter på Land Lantbruk.

”Jippie, jag vann! Eller, vann och vann. Jag blev utsedd till en av tio som fick stipendium att åka till IFAJs kongress i Sydafrika och gå en boot camp för unga lantbruksjournalister. För mig känns det som att vinna förstapris. Efter tio intensiva och roliga dagar har jag nu åter mina fötter i den svenska myllan.

Inför resan trodde jag att det var upplevelsen av ett nytt land, en annan världsdel och dess produktionsformer som skulle göra störst intryck på mig, men icke.

Jag har såklart fått uppleva massor. Sett flodhästar och lejon, vidsträckta majsfält, upplevt kontrasten av små bostadsområden av plåtskjul vid sidan av byggnader liknande de vi har här. Jag har besökt och passerat vingårdar omgivna av bergskedjor som aldrig tycks ta slut. Hört lantbrukare tala om motgångar och möjligheter och lärt om intensiv köttproduktion ”a lá Sydafrika” och mycket, mycket mer. Trots allt detta är det största jag bär med mig från resan de nya relationer jag skapat med fantastiska människor från världens alla hörn.

Tack vare alla diskussioner och presentationer jag hört och deltagit i har jag fått en djupare förståelse för det internationella lantbruket som helhet med de likheter och olikheter som finns i de utmaningar som lantbrukare i olika delar av världen ställs inför. Alla vet och förstår att det finns många lantbruksjournalister världen över – och så även jag – men nu efter resan har de på riktigt blivit mina kollegor och vänner och det är enormt värdefullt.

Jag är otroligt tacksam och glad över att ha fått utmärkelsen från IFAJ. Utan den hade jag troligtvis aldrig fått upp ögonen för vilken möjlighet kongressen och organisationen är, både för min personliga och yrkesmässiga utveckling.

Shout out för den svenska delegationen och det faktum att vi var den enda delegation som representerades till 100 procent av kvinnor.

Håll utkik efter min signatur – Det lär bli fler inslag om lantbruk från olika delar av världen från mig framöver!”

Maria Törner