Här är årets Ivar peterson stipendiater

Kristina Hansén beviljas ett stipendium på 12 500 kronor för att delta i IFAJ:s efterkongress på Färöarna i sommar. Kristina arbetar som husdjursreporter med specialintresse för får.

Kristina tilldelas bidrag eftersom hon ska få en större förståelse för hur det är att bedriva jordbruk på en så pass avskild plats och hur utvecklingen sett ut över tid. Hon vill bland annat ta reda på frågor som hur jordbrukspolitiken ser ut och vilken påverkan den har på näringen och hur betestrycket på påverkar landskapsbilden.

Frilansjournalist Maja Aase beviljas stipendium på 10 000 kronor för att resa till Wales för att lära sig mer om konflikten mellan jordbruk och vild natur. Trenden rewilding, med syftet att skydda och återskapa naturområden har skapat protester och intensiv mediebevakning i Wales.

Maja menar att bevakningen i Sverige kring naturprojekt hårdvinklas ofta i dag, i form av ”för eller emot naturen”, ”för eller emot gammelskog”, ”Kan vi klara matförsörjningen om alla ska satsa på  ekologiskt jordbruk?” och så vidare. Hon tilldelas bidrag för att få lärdomar i Wales och kunna bevaka frågan bättre i Sverige.

Louise Calsson Örning beviljas stipendium på 7 569 kronor för att gå en kurs i poddradio vid Poppius. Louise är reporter på Land Lantbruk och Land Skogsbruk och arbetar med Land Lantbruks podd Lantbrukspodden. Hon beviljas medel eftersom hon ska få bättre kunskap och konkreta verktyg i poddproduktion.